Körbefutó gondolatok

2013.02.05. 11:32

Gondolataid futása szakadatlan. Akaratod hatalma korlátozott e futás fölött: rövid időre megszabhatod az irányát, de ha figyelmed csak egy kicsit is lankad, máris a maga csapására tér. Majd minden történet emberi kapcsolatok története – majd minden gondolatod emberi kapcsolataidat futja körbe. Gondolatban beszélgetsz, a másik nevében kérdezel, a magad nevében válaszolsz rá, válaszra válasz érkezik, fűzöd tovább a képzeletbeli beszélgetést.

A gondolatfüzér azonban, ha magad vagy, minduntalan körbe ér. Mint Micimackó és Malacka, akik az Ellenséges Fenevadat nyomozva saját lábnyomaikat követték a hóban, egyre körözve a bokrok körül; gondolataid sora is észrevétlenül visszatér önmagába, újra és újra járatja veled ugyanazt a kört, újra és újra gondoltatja veled ugyanazokat a mondatokat.
    
E körbejárásból nagyon nehéz kitörni, hiszen a gondolatokat világra hívó impulzusok is belőled fakadnak, a gondolatmenetet nem érik új hatások, amelyek kilökhetnék a kitaposott ösvényről. Emberi életed, szellemi teljesítményed egyik legnagyobb kérdése, hogy mit kezdesz ezzel a szükségszerű körbefutással, hogy a körbefutás mit kezd veled.
    
Ahhoz, hogy szellemi értékekre juss, nem elég mások gondolataiban megmerítkezned, magadnak is sokat kell gondolkoznod – ehhez pedig magányra van szükséged. De a magány, amely értékeket is rejt, a gondolatok körbefutásának gyors önmagába záródásával fenyeget. Szellemed önvédő, öngyógyító reflexe sarkall rá, hogy mondd ki a gondolataidat, beszélj róluk másokkal, szerezz új hatásokat, nyiss új csapásokat a gondolatmenet számára. Szükséged van rá, hogy mások által önmagadon kívül helyezd mindazt, amit gondolsz, az ő gondolataiban megmérd azok valódi súlyát – ahogy arra is szükséged van, hogy mások általad, benned mérjék meg a magukét.
    
Ha kör a külső hatásokat visszalökő falak közé szűkül, veszve vagy – csak pörögnek a gondolatok egyre reménytelenebbül, egyre meddőbben, a valóságtól egyre jobban elszakadón. De ha képes vagy tágítani a kört, ha képes vagy új és új köröket belekapcsolni, önmagadból új impulzusokat kibontani, azoknak lendületével új és új vidékeket bejárni, akkor a Mindenség felé tartó útra léphetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgaink.blog.hu/api/trackback/id/tr445063812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása