Ön-őszinteség

2013.01.18. 20:37

Vajon lehetséges-e, hogy megfürödjél az önmagaddal szembeni teljes őszinteség tisztító fürdőjében? Lehetséges-e, hogy tökéletesen megszabadulj a vágykiteljesítő és az önfelmentő gondolkodástól? Lehetséges-e, hogy önmagadat olyannak lásd, amilyen valójában vagy?

Hiszen jól ismered magad, életednek jelentős részét – akár magában gyönyörködő Nárciszként, akár önostorozóként, vagy csak a kíváncsiságnak engedve – önmagad vizsgálatával töltöd. Nem is tehetsz másként, végzetesen önmagadba vagy bezárva, saját gondolataidat kell hallgatnod születésedtől halálodig. Valójában magad vagy önmagad számára az egyedül bizonyos valóság, minden más létező csak rajtad keresztül létezik – általad van, mert meg te láttad.

Vajon lehetséges-e a teljes, patakvíz-hidegségű és forrás-tisztaságú ön-őszinteség? S ha nem – mert nem, ez szinte bizonyos –, akkor veszítesz-e azzal? Vajon nem lényed lényege-e, hogy elfogult vagy önmagaddal szemben, nem így helyes-e, hogy fondorlatos módon becsapod magad, mikor őszinteséget színlelsz magadnak?

Amikor önmagadban jársz, varázserdőben jársz, unatkozó kövek, ködök és fénypászmák, feslő és hervadó virágok, bomlás és születés, erdei vadak, rémek és tündérek között. Mikor önmagadról gondolkodol, a mindenséggel találkozol, hiszen benned van a mindenség, ahogy te is benne vagy a mindenségben.
Ha hazudsz magadnak önmagadról, vakká és süketté leszel ebben az erdőben, nem tudsz meg róla semmit. De teljesen őszinte sem lehetsz, nem tudsz az lenni, ha akarsz sem.

Egyet mégis tehetsz: haladsz az őszinteség felé. Végpontját soha el nem érő útra indulhatsz, és ha jól felkészülsz az útra, jutalmul olyan tudást nyersz önmagadról, amely a mindenséghez visz közelebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgaink.blog.hu/api/trackback/id/tr565026128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása