Mivégre vagy a világban?

2012.12.18. 09:03

Nem tehetsz ellene semmit, én-tudatod időről időre neked szegezi a kérdést: mivégre vagy a világban? Mi értelme van az életednek, mivégre van ez az egész színjáték, amely olyan reménytelenül végetérésre van ítélve – talán a semmiből felmerülve, és a semmit hagyva maga mögött. Néha elhalkul benned a nyugtalanító kérdés, szinte már nem is hallható, máskor két ököllel dörömböl, azonnali választ követelve.

Mert az nem lehet, azt nem tudod elfogadni, hogy önmagadról gondolkodó létezésed ténye kívül esik a mindent értelmezni törekvő szellem körein, hogy pusztán csak vagy, amíg vagy, és nemléted is kívül lesz majd a megmagyarázhatón. Kell, hogy legyen a mivégre kérdésére válasz, mert ha nincs, az szinte elviselhetetlen.

Lehet, hogy rosszul teszed fel a kérdést. Az életednek talán nem értelme van, hanem tartalma: az öröktől fogva létező, önmagát egyre újrateremtő Mindenség társául szegődni. Ha ezen az úton indulsz el, válaszokat találsz. Rábukkansz az életed öt fontos tartalmára: a szeretetre, a szerelemre, a gyermekre, a munkára és az igazság keresésére.

Az első a szeretet, ami belőled sugárzik a világra. Békét teremt, elcsendesít, eltűr, megbocsát, önmagát sokszorozza, mindenkinek adni vágyik. A szereteted által a Mindenség ajándékozza meg önmagát.

A második a szerelem. Önző, vihart támaszt, követel, kapni vágyik, a magasba emel. A szerelem által téged ajándékoz meg a Mindenség önmagával.

A harmadik a gyermek. Mint magad is gyermek, ezerízigleni őseid Mindenséggel társ halhatatlanságának őrzője vagy, és gyermekedben ezerízigleni leszármazottaid őrzik a te halhatatlanságodat.

A negyedik a munka. Általa részes leszel a nagy műben, amellyel a Mindenségben foglalt Jó törekszik fönntartani önmagát.

Az ötödik az igazság keresése, amely a Jó felé törekvő úton tart téged, és így tesz részesévé a Mindenségnek.

Ha ezek közül csak egyet is megélsz, már emberhez méltó életet éltél. Ha mindet megélted, a Mindenség teremtő társa vagy.

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgaink.blog.hu/api/trackback/id/tr884971116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása