Kérdés és válasz

2012.12.11. 09:57

Életünk döntések sorozata. Sorsunk legfontosabb döntései egytől egyig valakihez való viszonyunkat teszik mérlegre, és sokszor nagyon nehéz eldöntenünk, mit volna helyes tenni, vagy éppen nem tenni. Még az ihletett pillanatok – sodró erejű szerelem, hígítatlan utálat, mély megvetés, áhítatos rajongás – is rendre megcsalják az embert, akárcsak az alkotói ihlet, amelyről a lehiggadt gondolkodás napvilágán gyakran kiderül, hogy használhatatlan, csak a félálom homályában csillogó gondolatokat sodor.

Ilyenkor, ha van valaki, akivel belső ügyeinket is meg tudjuk beszélni, aki előtt álarcainknak legalább egy részét le merjük csatolni, kérdezünk. Mit tegyek, merre lépjek?

Ezekkel a kérdésekkel legtöbbször becsapjuk magunkat. Nem döntést várunk, hanem a döntés terhének átvételét. Hiszen a belső döntésünk már megszületett, akkor is, ha önmagunk elől eltagadjuk. Csakhogy az emberi viszonyokról szóló döntések előnyöket és hátrányokat együtt hurcolnak magukkal, és nem látható előre, melyik kerekedik végül a másik fölé. Amikor emberi viszonyainkról kérdezünk, valójában, önmagunknak sem bevallva a bennünk addigra már megszületett döntést várjuk válaszul, felmentést remélve a belőle fakadó felelősség alól.

A figyelmes válaszoló, ha megérti, mit szeretne hallani a másik, és azt tanácsolja neki, magára veszi a döntés későbbi hátrányos következményeinek felelősségét a kérdező előtt – aki ezért majd neheztel rá. Ha az ellenkezőjét tanácsolja, a kérdező azonnali neheztelését kapja meg.

Aki tehát ilyen kérdésre válaszol, számítson rá, hogy bármit tanácsol, az nem lesz szívesen fogadott. Mégsem helyes, ha elhárítja magától a szerepet. Egy másik ember fontos belső ügyében megkérdezve lenni az egyik legbecsesebb összeműködés két ember között. Ha kérdező és megkérdezett között valóban van összhang, ezt a próbát is kiállja majd. Ha nincs, a jó válasz is hiába.

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgaink.blog.hu/api/trackback/id/tr434959453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása